prezervativul

Prezervativul reprezinta cea mai cunoscuta metoda de contraceptie , dar si una dintre cele utilizate de catre cupluri. Este considerata o adevarata bariera in transmiterea anumitor boli sexuale sau in prevenirea unei sarcini nedorite. Un aspect interesant de amintit este semnificatia cuvantului „prezervativ”, acest termen provenind din limba franceza si se traduce prin „solutie utilizata in vederea prevenirii unui rau”.

 

Prezervativul – din ce este confectionat?

Prezervativele care se gasesc pe piata sunt create , de cele mai multe ori din

  • poliuretan
  • latex
  • materiale naturale.

Care sunt cele mai eficiente prezervative?

Prezervativul considerat a fi cel mai eficient si mai rezistent este cel confectionat din latex. Se afirma, de asemenea, ca acest tip de prezervativ este cel care protejeaza cel mai bine impotriva bolilor cu trasnsmitere sexuala.

Aceasta eficienta tinde sa fie amplificata daca , pe langa folosirea acestei metode de contraceptie se vor utiliza si alte metode, cum ar fi, de exemplu, pastilele anticonceptionale.

Prezervativul – folosire corecta

Utilizarea acestui produs nu este dificila si , asa cum se stie, „practica este mama invataturii”. Important este ca, inainte de toate, sa se scoate cu grija din ambalaj, pentru a nu se rupe sau a nu se produce fisuri in material. De asemenea, el trebuie pus in asa maniera incat sa nu produca senzatia de disconfort atat celui care il foloseste, cat si partenerei sale. Folosit corect si la fiecare contact intim, va ajuta la impiedicarea instalarii unei sarcini nedorite sau la transmiterea posibilelor afectiuni de natura sexuala.

Prezervativul – ce riscuri pot exista?

In cazul utilizarii acestei metode de contraceptie, pot exista anumite efecte nedorite. Astfel,

  • in cazul in care prezervativul se rupe in timpul actului sexual, sperma poate ajunge in interiorul vaginului, existand riscul de a se instala o sarcina. O solutie oferita in cazul in care prezervativul se rupe este aplicarea unui spermicid special in vagin. Acest spermicid se poate gasi sub forma de crema sau gel. De asemenea, o alta solutie ar fi spalarea imediata a vaginului cu un detergent intim special. Partenera, pentru a fi sigura ca nu va ramane insarcinata, poate lua o pastila contraceptiva speciala.
  • In cazul in care prezervativul a fost lubrifiat prea tare, el poate sa alunece si sa ramana in interiorul vaginului. Daca partenera nu reuseste sa il scoata singura din organsim, este necesara interventia unui medic specialist.
Prezervativul – cat este de sigur acest produs?

Cercetarile care s-au realizat arata faptul ca aceasta metoda de contraceptie  este eficienta intr-o proportie de  98%. In decursul unui an , s-a stabilit faptul ca, dintr-un numar de 100 de cupluri, doar doua dintre acestea se pot „trezi” cu o sarcina nedorita.

Prezervativul- produsul care poate salva vieti

Este adevarat ca un prezervativ folosit in mod corect si la fiecare contact sexual reprezinta o cale sigura de a se evita transmierea de boli , de virusi, amintind aici unul dintre cele mai periculoase din cate exista si anume, HIV. Acesta este virusul care da nastere celei mai  distrugatoare boli de pe planeta, SIDA, care a ucis, pana in prezent, milioane de oameni. Specialistii recomandata cu insistenta utilizarea prezervativului , incurajand astfel, o atitudine constienta si responsabila.