dieta atkins vs dieta dukan

Cei de la Atkins Nutritionals nu stiu de vreun studiu sau cercetare clinica care sa sustina afirmatiile facute de dieta Dukan. Absolut nici o cercetare nu s-a facut care sa sustina aceasta dieta. De fapt, Asociatia Britanica de Dietetica a prezentat dieta Dukan ca fiind una din 5 cele mai proaste diete din 2011. Acest lucru contrasteaza cu cele peste 60 de studii stiintifice care sustin abordarea hipo-calorica a dietei Atkins.

“ Ca un om de stiinta care este la curent cu literatura medicala, eu nu stiu de nici un studiu publicat despre dieta Dukan”, declara doctorul Eric Westman, coautor al cartii “The New Atkins for the New You” ( “O noua Dieta Atkins pentru un Nou TU”). Doctorul Dukan face [arte din vechea paradigma “grasimile dietetice sunt mereu nesanatoase”, in timp ce dieta Atkins s-a dezvoltat dintr-o practica clinica pentru tratarea obezitatii, diabetului si a altor probleme metabolice veche de peste 30 de ani si testata in clinici in mod repetat, cu rezultate repetate.

In plus, au fost publicate in lumea intreaga peste 40 de milioane de copii ale cartilor despre dieta Atkins, inclusiv noua carte “ The New Atkins for the New You”, care a fost pe lista de bestsellere a The New York Times timp de 26 de saptamani.

Nimic de mancat in dieta Dukan

In dieta Dukan, cei care urmeaza aceasta dieta au voie sa manance in prima faza doar proteine fara grasimi si nu au voie deloc carbohidrati. Prin eliminarea carbohidratilor, reducerea grasimii si bazandu-te strict pe proteine ca sursa de energie a corpului tau este extrem de ineficient si lipseste corpul de substante nutritive esentiale. Un extras din cartea “The New Atkins for the New You” afirma: “grasimile naturale sunt exact lucrul de care metabolismul tau are nevoie ca sursa de combustibil ca sa sustina nivelele de energie. Grasimea este o substanta nutritiva esentiala care face ca dieta cu carbohidrati sa fie sigura si eficienta”.

Altfel spus despre dieta Dukan: “nu pui amestecul corect de combustibil in motor”, declara Colette Heimowitz, vice presedinte la Comisia de Nutritie si Educatie de la Atkins Nutritionals, Inc. “Proteinele nu pot face toata treaba singure. Echipa formata din proteine si grasimi nu te lasa sa ti se faca foame si evita impactul negativ al excesului de proteine.” In dieta Atkins, in timp ce reduci consumul de carbohidrati simpli, tot primesti celelalte substante nutritive de care corpul tau are nevoie: carbohidrati complecsi, proteine adecvate, dar nu excesive si grasimi adecvate.”

In plus, asa cum poate sa iti zica orice medic nutritionist sau orice mama grijulie, legumele sunt importante pentru sanatatea ta. Prin comparatie cu dieta Dukan, in faza Induction de doua saptamani a dietei Atkins, oamenii mananca cel putin cinci portii de legume hipoglicemice. In fazele ulterioare, chiar si mai multe legume sunt adaugate.

dieta atkins vs dieta dukan

Arderea grasimii in Dieta Dukan

Dieta Dukan considera ca, pentru a avea succes in lupta contra kilogramelor in plus, iti poti “soca corpul” sa inceapa arderea grasimii revenind la principiile din prima faza o zi pe saptamana. Acest lucru nu are nici o baza in fiziologie. Corpul are nevoie de 3 sau 4 zile pentru a trece de pe un metabolism bazat pe arderea glucozei la un metabolism bazat pe arderea grasimii. Intorcandu-se la o dieta fara grasimi si cu multi carbohidrati, o persoana nu o sa sustina niciodata arderea grasimii.

Pe de alta parte, cei care urmeaza dieta Atkins sunt incurajati sa isi gaseasca nivelul personal de toleranta la carbohidrati, care le tine corpul constant intr-o stare de ardere metabolica a grasimilor.

“Succesul pe termen lung a unei diete restrictive fata de carbohidrati necesita mai mult decat o abordare ocazionala si dieta Dukan esueaza aici,” declara doctorul Jeff Volek, profesor la Universitatea Connecticut si co-autor al cartii “The New Atkins for the New You”. “ Abordarea doctorului Dukan ignora faptul foarte bine documentat ca oamenii metabolizeaza diferit carbohidratii si, atunci cand aportul de carbohidrati e scazut, aportul de grasimi are un rol important, oferind combustibil, aroma si satietate functionala.

“In timp ce dieta Dukan si dieta Atkins au in comun un aport redus de carbohidrati, similaritatile se opresc aici,”, declara Colette Heimowitz.

Despre Atkins Nutritionals, Inc.

Atkins Nutritionals,Inc este lider de piata in categoria nutritie si controlul greutatii ce valoreaza 2,4 miliarde de dolari si ofera o abordare eficienta pentru pierderea in greutate si controlul greutatii. Dieta Atkins se concentreaza pe o dieta sanatoasa, cu nivele reduse de carbohidrati si zahar si incurajeaza consumul de proteine, fibre, fructe, legume si grasimi bune. Sustinuta de cercetari si de povestile consumatorilor, aceasta abordare permite oamenilor sa arda mai multe calorii si sa lucreze mai eficient, in timp ce ii  tine satui, satisfacuti si mai plini de energie.

Atkins Nutritionals produce si vinde o varietate de batoane nutritionale, mancaruri si bauturi create in jurul principiilor dietei Atkins. Atkins are 4 linii de productie: Advantage®, Day Break™, Endulge™ and Cuisine™ si toate se adreseaza atat barbatilor, cat si femeilor care vor sa isi atinga greutatea ideala.