1. Care sunt conditiile de joc?

Mai intai de toate, ghetele tale de fotbal sunt pentru iarna sau de vara, vor fi cu crampoane sau cu talpa de cauciuc? Suna prostesc, dar daca nu te gandesti la acest lucru, poti sa te alegi cu perechea gresita de ghete de fotbal pentru conditiile din teren, un cosmar pentru jucatorii buni. In mod ideal, toti jucatorii seriosi trebuie sa aiba o pereche buna de incaltaminte cu crampoane interschimbabile, o pereche buna de incaltaminte cu talpa din cauciuc (turnata) sau cu lame, si o pereche de ghete de interior sau astroturf.

  1. Din ce sunt realizate?

Acest lucru este fundamental pentru alegerea ghetelor voastre de fotbal. Pielea este inca preferata mea, dar si unele materiale sintetice actuale sunt acceptabile si au unele proprietati interesante. Feriti-va, totusi, de unele materiale sintetice la pret scazut, deoarece sunt contraproductive in a simti mai bine mingea, ele te vor face sa te simti ca si cum ai purta o pereche de galosi. Mai mult decat atat, unele din aceste materiale sintetice nu au permeabilitate, astfel picioarele tale ajungand foarte lipicioase intr-un timp scurt.

  1. Confort si maiestrie

Confortul este ceva stabilit. In cazul in care nu sunt confortabile, nu le cumpara. Ceva facut simplu si bine castiga intotdeauna in defavoarea a ceea ce este la moda, sclipitor si cu zorzoane, existand multe de acest gen in aceste zile.

  1. Greutatea si supletea

Greutatea si supletea sunt intotdeauna indicatori cheie in cazul in care un pantof este bine facut. Gheata de fotbal perfecta este intotdeauna rigida unde trebuie sa fie, dar flexibila in rest. Este intotdeauna rigida de la deget pana la calcai si flexibila unde piciorul se indoaie in mod natural.

  1. Conceptul crampoanelor

Din nou, ceea ce jucatorii vor de la talpa este mai mult ceea ce pot face in mod natural, prin urmare producatorii promit mai multa aderenta, mai multa forta de impingere, mai multa tractiune la schimbarea directiei, mai putin noroi prins de talpa si crampoane mai usor de schimbat. Conceptul crampoanelor, forma si pozitionarea lor sunt foarte importante, precum si capacitatea de a schimba rapid si usor inaltimea lor. Ce este adesea trecut cu vederea, dar este important pentru mine, este modul in care se simt crampoanele sub punctele cheie. Ar trebui sa te intrebi care este conceptul de plasare si aranjare al crampoanelor si daca sunt confortabile. Daca nu, asteptati pana cand veti sta 90 de minute cu ele pe un teren uscat si prafuit in timpul verii si veti vedea cat de afectate va vor fi picioarele.

  1. Raportul pret calitate

Nu am de gand sa dau nume, dar destul de des un producator care are o tehnologie proprietara la ghetele de fotbal de varf va adapta aceasta tehnologie pana la aducerea ei intr-o zona de preturi mai mici, asta pentru a face un produs mai bun la un pret mai mic. Acestea au o valoare buna. Alti producatori vor face unele smecherii, concepte de nume, culoare sau performanta doar pentru a justifica acel pret. Nu e bine. Deci mergeti prin mai multe magazine, fiti realisti si incercati sa vedeti care marca se lauda si care incaltaminte pentru fotbal este adevarata afacere.

Craig Johnston a fost fotbalist la Liverpool din 1980 pana in 1988. Craig a inventat talpa Traxion, folosita pe multe ghete de fotbal, tot el a proiectat gheata de fotbal Predator Adidas folosita de catre David Beckham si Steven Gerrard 🙂